Vinkkejä ryhmäliikuntaa aloitteleville

Tulevan tammikuun myötä solmitaan paljon uusia jäsenyyksiä kuntosaleille ja luonnollisesti ryhmäliikuntatunnitkin täyttyvät uusista asiakkaista. Moni päättää osallistua ensimmäistä kertaa ohjatulle jumppatunnille, tulee innosta pinkeänä polttelemaan rasvoja vyötäröltä ja hups, saattaakin huomata, että eihän tämä olekaan niin helppoa.

Monella tunnilla tempo on kova, termit ihan uusia ja pää on aivan pyörällä mihin suuntaan pitää liikkua ja kumpi on oikea ja kumpi vasen. Se voi olla tosi turhauttavaa alkuun, mutta ei kannata luovuttaa! Minäkin olen ollut joskus ensimmäistä kertaa jumpassa ja muistan, että en osannut aluksi yhtään mitään. Nykyiset lempitunnit combat ja step oli niin hirveitä, että meinasin kävellä kesken tunnin salista pihalle.

Mitä useammin samoilla tunneilla kuitenkin käy, sitä paremmin oppii liikkeet ja ohjelman, jolloin tekeminen helpottuu ja tunneista saa enemmän irti. Samoilla tunneilla toistuu myös paljon samat termit ja liikkeet, jolloin ne alkaa pikku hiljaa tulla tutummaksi.
ryhmaliikunta

 

 

Tässä muutama vinkki ryhmäliikuntaa aloitteleville:

1) Aloita ensin koreografisesti helpommista tunneista. Kovatempoiset liikkuvat tunnit saattavat alkuun olla liian haastavia, jos minkäänlaisesta musiikin tahtiin liikkumisesta ei ole kokemusta. Erilaiset lihaskuntotunnit esim. bodypump, spinning ja kehonhuoltotunnit ovat hyviä tapoja aloittaa ja totutella tunteihin. Siitä voi siirtyä pikku hiljaa liikkuvampiin tunteihin.

2) Käy samalla tunnilla useamman kerran, jotta totut siihen. Vaikka olisit ensimmäisellä ja vielä toisellakin kerralla ihan pihalla, älä luovuta! Moni tunti vaatii opetteluun sen, että käyt siellä useamman kerran. Vaikka turhauttaa, kannattaa silti yrittää parhaansa ja keskittyä, että oppii joka kerta edes yhden asian. Jos ei yritä, ei voi oppia!

3) Käytä rohkeasti vaihtoehtoja. Ohjaaja antaa tunnilla vaihtoehtoja liikkeille ihan tarkoituksella. Ei ole noloa tehdä helpompia versioita liikkeistä, jos seuraava taso tuntuu liian haastavalta. Monesti tunnista saakin enemmän irti, kun tekee vain niillä helpommilla vaihtoehdoilla ja keskittyy tekemään ne kunnolla. Ohjaajana en ainakaan oleta, että kaikki osaisivat tehdä heti niitä haastavimpia liikkeitä, vaan sen takia annetaan vaihtoehtoja, että kaikille on jotakin. Jos kaikki tuntuu muutenkin vaikealta, ei kannata turhaan lähteä yrittämään seuraavaa tasoa ennen kuin oppii edellisen.

4) Kuuntele ja katso ohjaajan ohjeita. Ohjaaja on siellä sitä varten, että sinulla olisi mahdollisimman tehokas ja turvallinen treeni. Jos keskityt juttelemaan ja naureskelemaan kaverin kanssa tai tuhiset itseksesi, kun et osaa jotain, et pysty samaan aikaan keskittymään, mitä ohjaaja sanoo. Jos keskittyminen ei ole siinä mitä tekee, ei varmasti pysy mukana. Anna siis itsellesi ja kanssajumppaajille keskittymisrauha ja vaihda kuulumiset tunnin jälkeen.

5) Kysy! Jos ja kun jokin asia mietityttää, kysy rohkeasti neuvoa ohjaajalta ennen tuntia tai sen jälkeen. Ei ole tyhmiä kysymyksiä. Varsinkin eri välineiden kanssa saattaa alkuun olla haastavaa, kuinka valita painot, miten spinningpyörä säädetään jne. Niitä ei voi tietää itsestään. Ohjaajat myös mielellään neuvovat liikkeiden kanssa ja näyttävät miten ne kuuluisi tehdä, jos joku mietityttää tai tuntuu väärässä paikassa. Itsekään en osaa kaikkea ja kyselen edelleen neuvoa liikkeiden kanssa, jos en jotain osaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *